Auto verkopen: welke papieren heb je nodig?
Een overzicht van autopapieren die je nodig hebt voor verkoop
Auto verkopen? Of je hem nu verkoopt of inruilt bij een dealer, je hebt altijd dezelfde papieren nodig. Maar welke autopapieren zijn dat?
Auto verkopen is eigenlijk vrij eenvoudig
Een auto verkopen is eigenlijk kinderlijk eenvoudig. Dat komt omdat Nederland alle zaken mooi heeft dichtgetimmerd. Maar welke papieren heb je nu eigenlijk nodig? De term ‘papieren’ is eigenlijk wat ouderwets, want tegenwoordig hebben de meeste auto’s een kentekencard, hoewel de negencijferige tenaamstellingscode nog altijd op papier staat.
Kentekenbewijs
We lopen misschien iets te hard van stapel. Het belangrijkste voor de verkoop van je auto is het kentekenbewijs. Bij elke auto in Nederland hoort een kentekenbewijs. Die bestaat sinds 1 januari 2014. Dit bestaat uit een kentekencard op creditcardformaat, een tenaamstellingscode (bestaat uit twee delen) en eventueel kentekenbewijs deel II.
Tenaamstellingscode
De tenaamstellingscode bestaat uit in totaal negen cijfers. De eerste vier cijfers ontvang je bij de aankoop van een voertuig en de laatste vijf cijfers als je de kentekencard ontvangt. Je voegt de 2 delen van de code zelf samen op een document. Bij verkoop, inruilen, schorsen, slopen of exporteren heb je de volledige negen cijfers nodig. Ander is overschrijven niet mogelijk. Bewaar de tenaamstellingscode daarom goed.
Eerste registratie
Als het voertuig nieuw is, dan is er sprake van een eerste registratie. In dit geval ontvang je de complete tenaamstellingscode in een aparte envelop, dus niet in twee delen. Deze verstuurt het RDW een dag na het kentekenbewijs.
Kentekenbewijs deel II
Als je de auto exporteert, ontvang je kentekenbewijs deel II. Dit papieren kentekenbewijs deel II bevat onder andere de naam en adresgegevens van degene die het voertuig heeft uitgevoerd. De combinatie van kentekencard en papieren deel II heeft de functie van uitvoerkentekenbewijs.
Leasevoertuig
Bij een eventueel leasevoertuig ontvang je geen tenaamstellingscode als het voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. De lease- of financieringsmaatschappij ontvangt in dit geval de tenaamstellingscode.
Auto verkopen, denk aan de kentekencard!
Het is in Nederland verplicht om een kentekencard bij je te hebben als je gaat rijden. De politie kan erom vragen. Als je nog een papieren kentekenbewijs hebt, dan moet je het Voertuigbewijs (deel IA of het vroegere deel I) en het Tenaamstellingsbewijs (deel IB of het vroegere deel II) bij hebben.
APK
Een auto moet ook APK-goedgekeurd zijn. Daar krijg je van het RDW een bewijs van. Het is verstandig om ook dat document te overhandigen bij verkoop. Overigens heb je voor een motorfiets dezelfde documenten nodig die we hierboven hebben genoemd, met uitzondering van een APK-bewijs. Een motorfiets is in Nederland namelijk niet APK-plichtig. Je auto verkopen zonder keuring? Dat is ook mogelijk.
Ook handig om te overhandigen
Wil je een zo compleet mogelijk beeld geven over je auto? Overhandig dan ook je onderhoudsdocumenten, het onderhoudsboekje, de originele handleiding en reservesleutel aan de nieuwe eigenaar. Dan timmer je zelf ook het complete verhaal dicht. Overigens zijn gegevens over onderhoudsbeurten tegenwoordig ook gekoppeld aan een chassisnummer. Via een speciale app van een automerk kun je dan bijvoorbeeld inzicht krijgen in het onderhoudsverleden van een auto.
Hoe je hem verkoopt, is aan jou
Op welke manier je je auto verkoopt is helemaal aan jou. Of je hem nu inruilt bij een autobedrijf, particulier verkoopt via een occasionportal of bedrijven een bod laat doen, jij bepaalt uiteindelijk hoe de auto van eigenaar wisselt. Auto verkopen voor export? Ook dan geldt: als je maar wel netjes alle papieren overhandigt.
Nog geen reacties