Arbo-norm voor elektro-automonteurs opkomst
NEN 3140
De autobranche hanteert voor het werken aan elektrische auto’s nu nog de Arbo-norm NEN 3140, die eigenlijk bedoeld voor de installatiebranche. Een eigen Arbo-norm is volgens het NEN dus geen overbodige luxe. Het NEN stelt regels samen voor bijvoorbeeld het repareren en onderhouden van producten. De arbeidsinspectiedienst gebruikt deze handboeken vaak als leidraad bij controles. In de NEN 3140 staat bijvoorbeeld dat apparaten tijdens onderhoud of reparatie niet onder spanning mogen staan. De vraag is of dit voor de autobranche werkbaar is. “De accu van een elektrische auto is moeilijk volledig uit te schakelen en spanningsloos storing zoeken is vaak onbegonnen werk”, aldus Johan van Velthoven, consultant elektrische installaties bij het normeringsinstituut.
Innovam twijfelt
Adviseur Chris Akse is aangesteld om autobranchepartijen warm te maken voor een ‘eigen’ NEN. Zijn missie vloeit voort uit een bijeenkomst van het NEN, waarbij zeventig belanghebbenden uit de autobranche spraken over veilig werken aan elektrische auto’s. Eén van de sprekers, Piet-Jan van Gerwen van Innovam, vindt een nieuwe norm voor de autobranche niet nodig. “De NEN 3140 geeft voldoende handvatten voor autobedrijven om veilig aan elektrische auto’s te werken. Een eigen normering opzetten kost tijd en is een extra investeringslast. Als er partijen zijn die de voordelen zien van een eigen normering, dan denken we daar natuurlijk wel over mee.”
Branchespecifieke Norm
Chris Akse is het niet eens met Van Gerwen: “Ik vind het de morele plicht van de autobranche om te zorgen dat er veilig gewerkt wordt aan elektrische auto’s. De monteurs werken namelijk niet niet met spanningen van 12 of 24 Volt. Er is voldoende interesse voor zo’n branchespecifieke norm. Mijn voorkeur gaat uit naar het vormen van een kerngroep prominenten van partijen als Focwa, BOVAG, een keten als AD of Alwaysbemobile, één of twee grote importeurs van elektrische voertuigen, ARN, en de RAI Vereniging. Zij kunnen gezamenlijk gemakkelijk investeren in de realisatie van een branche-eigen norm. Dat voorkomt ook dat andere partijen later een wellicht veel strengere normering gaan opleggen.”
Nog geen reacties