Accu uit oude EV krijgt vaker tweede leven
Steeds vaker krijgen accupakketten uit elektrische auto’s een nieuwe bestemming, als complete batterij of in de vorm van grondstoffen.
Sinds 2020 is het percentage gerecyclede en hergebruikte accu’s uit elektrische auto’s gestegen van bijna 70 tot 83%. Daar zijn twee belangrijke redenen voor: er zijn steeds meer elektrische auto’s en het aandeel accupakketten dat geschikt is voor hergebruik neemt toe.
Hergebruik accupakketten
Meer elektrische auto’s en hybrides op de weg betekent meer accu’s om te recyclen. Begin 2020 reden er circa 200.000 elektrische personenauto’s in Nederland, terwijl dit aantal begin 2022 al was toegenomen tot zo’n 380.000 voertuigen (bron: RVO.nl).
Bovendien lukt het steeds beter om accupakketten in andere toepassingen te gebruiken. Het aantal accu’s dat geschikt is voor een nieuwe toepassing neemt steeds verder toe.
Auto Recycling Nederland
Veel auto-importeurs in Nederland werken samen met ARN (Auto Recycling Nederland). Deze koepel van circa 300 autosloperijen specialiseert zich in toenemende mate voor de inzameling en hoogwaardige recycling van de accupakketten. In 2021 werd via ARN maar liefst 127.537 kg aan lithium-ion accu’s ingezameld en gerecycled. In 2020 was dat nog 121.020 kg.
Hoe werkt recycling van accu’s?
Het recyclen van accu’s gebeurt op twee manieren:
- Bijna de helft (59.465 kg) van de oude accu’s levert schaarse grondstoffen op, zoals kobalt en nikkel. Bij gemiddeld 67% van de ingezamelde accu’s kunnen gespecialiseerde bedrijven deze materialen een nieuwe bestemming geven.
- De overige 68.072 kg krijgt als bestaand accupakket een zogeheten second life-toepassing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een buurtaccu die opgewekte zonne-energie kan opslaan. 97% van de accupakketten krijgt op deze manier een tweede leven.
Als je deze twee methodes bij elkaar optelt, kom je gemiddeld op 83% hergebruik met afgedankte accupakketten uit elektrische auto’s.
Inzameling van accupakketten
De lithium-ion accu’s uit elektrische auto’s, of onderdelen daarvan, worden bij autodealers en demontagebedrijven ingezameld. Daarbij is aandacht voor een zorgvuldige en veilige demontage, opslag en transport van accu’s en materialen.
ARN ondersteunt de aangesloten demontagebedrijven met training en gereedschap om de accu’s op een veilige manier te demonteren. Het transport vindt plaats door een gespecialiseerde inzamelingsbedrijf dat gebruikmaakt van gecertificeerde verpakkingen om veilig vervoer en opslag te kunnen garanderen. Wist je overigens dat autoproducenten en -importeurs wettelijk verplicht zijn om de accu’s voor de aandrijving weer in te nemen?
LEES OOK: Hoe lang gaat de accu van een elektrische auto mee?
Nog geen reacties