Winterperiode: autobanden wel of niet vervangen?
De meerwaarde van winterbanden
Iedere winter is er weer de discussie: wel of geen winterbanden? De meningen zijn verdeeld. Aan de ene kant is er het kamp met mensen dat winterbanden onzin en vooral geldklopperij vindt. Aan de andere kant staan de mensen die de meerwaarde van winterbanden zien en zeggen dat het veiliger is.
Verschil tussen zomer- en winterbanden
Op het eerste oog zie je misschien niet direct het verschil tussen een zomer- en winterband, maar er zijn wel degelijk grote verschillen. Als eerste het profiel. De lamellen van de winterband, dit zijn de inkepingen in de profielblokken, zorgen voor meer grip bij het remmen en optrekken. De lamellen zijn dwars geplaatst voor meer grip en voor de stabiliteit in bochten zijn de lamellen ook verticaal geplaatst.
Blijft flexibel
De rubbersamenstelling verschilt ook van de winterband. Bij lage temperaturen blijft het rubber van de winterband flexibel. Bij de zomerband wordt het rubber hard onder een temperatuur van zeven graden, waardoor het raakoppervlak ook kleiner wordt. Er is dus minder grip op de weg. Door het zachtere rubbersoort van de winterband, vangt hij oneffenheden op het wegdek ook gemakkelijker op en behoudt beter zijn grip. Tevens sta je bij koude temperaturen of sneeuw op het wegdek sneller stil bij het remmen met winterbanden dan met zomerbanden. De remweg is aanzienlijk korter.
Kosten
Veel mensen denken dat het duurder is om op winterbanden te rijden in plaats van het hele jaar door op zomerbanden. Dat klopt niet helemaal. Winterbanden zijn net zo duur als zomerbanden. Voor een gemiddelde band betaal je 110 euro. Dus een nieuwe set winterbanden kost behoorlijk wat. Sommige mensen moeten dan geld lenen. Maar dit geld ben je niet per se kwijt boven op de kosten van je zomerbanden, want de zomerbanden slijten nu minder snel en zijn dus minder snel aan vervanging toe. Het wisselen van banden kost ongeveer 80 euro. Daar staat tegenover dat goed afgestelde banden zuiniger rijden, hiermee bespaar je weer geld dus. Daar komt bij dat je in sommige landen een boete ontloopt als je op winterbanden rijdt, omdat winterbanden in sommige Europese landen wél verplicht zijn tijdens de koudere periodes.
All-seasonbanden
Een compromis zijn all-seasonbanden, zoals de naam al zegt: banden voor het hele seizoen. Het voordeel hiervan is dat je geen kosten kwijt bent aan het wisselen van de banden en je hoeft niet een extra set banden in de garage hebben te staan. All-seasonbanden doen het duidelijk beter dan zomerbanden onder winterse omstandigheden, maar in vergelijking met winterbanden zijn er ook tekortkomingen. Zeker op hellende wegen met sneeuw hebben ze beduidend minder grip. Maar als je alleen in Nederland rijdt met de auto, kunnen all-seasonbanden een prima oplossing zijn. Ga je naar landen als Duitsland en Oostenrijk waar de wegen besneeuwd kunnen zijn? Dan worden winterbanden aangeraden.
Nog geen reacties