Elektrische Subaru Solterra komt bekend voor
Tweelingbroer van Toyota bZ4X
Medio 2022 introduceert Subaru de gloednieuwe volledig elektrische Solterra in markten als Japan, de Verenigde Staten, Canada, Europa en China. De Subaru Solterra is de tweelingbroer van de Toyota bZ4X. De twee modellen hebben nagenoeg dezelfde styling. Ook de techniek komt overeen.
Solterra: twee Latijnse woorden
De Solterra is de eerste BEV van Subaru die wereldwijd wordt gelanceerd. De naamgeving is een samentrekking van twee Latijnse woorden Sol en Terra, de woorden voor ‘sun’ (zon) en ‘earth’ (Aarde). Zodoende ontstaat ‘Solterra’.
e-Subaru Global Platform
Subaru bouwt de Solterra naar eigen zeggen op het e-Subaru Global Platform. Dit platform is in samenwerking met Toyota ontwikkeld als een speciaal voor BEV’s bedoeld platform. Toyota spreekt zelf over een ‘e-TNGA-platform’. Het accupakket is uiteraard in de bodemsectie verwerkt voor een laag zwaartepunt. Ook maakt het accupakket deel uit van de complete structuur om de carrosseriestijfheid- en stevigheid te verbeteren.
Interieur Subaru Solterra
Het interieur heeft grote overeenkomsten met de Toyota bZ4X. Ook hier zien we een laag instrumentenpaneel en bovenop het instrumentenpaneel gemonteerde klokken. Forse displays mogen niet ontbreken.
Aandrijflijn
Over de aandrijflijn doet Subaru nog geen uitspraken, maar aangezien Toyota de technische specificaties van de bZ4X al vrijgegeven heeft, is het een invuloefening. Er is wel een klein verschil. Toyota levert zijn bZ4X met voor- of vierwielaandrijving. Subaru kiest – zoals je mag verwachten van dit Japanse automerk met rally-DNA – louter voor de AWD-variant met een 80 kW sterke elektromotor op de vooras en een elektromotor van 80 kW op de achteras. De Subaru Solterra AWD heeft naar verwachting een systeemvermogen van 160 kW (217,6 pk) en 336 Nm aan koppel, goed voor een topsnelheid van 160 km/u en een 0-100-tijd van 7,7 seconden.
Batterij
De lithium-ion-batterij van de Subaru Solterra AWD biedt een capaciteit van 71,4 kWh. Daarmee moet het model ongeveer 450 kilometer (WLTP) kunnen afleggen op een volle lading stroom. Snelladen kan tot 150 kW (CCS2) waarmee opladen tot 80% van de capaciteit mogelijk is in ongeveer 30 minuten.
Rijmodi voor Subaru Solterra
De Subaru Solterra krijgt verschillende rijmodi om ook tijdens moeilijke omstandigheden voldoende grip te bieden, denk aan rijden in sneeuw/modder, diepe sneeuw en modder (snelheden tot 20 km/u). Door toevoeging van de nieuwe Grip Control-functie, die het mogelijk maakt om de auto op constante snelheid te laten rijden terwijl de auto ook op slecht wegdek gestabiliseerd wordt, is de bruikbaarheid verder vergroot.
Sterke focus op veiligheid
Het pakket aan actieve rijhulpsystemen zal in grote lijnen gelijk aan de Toyota bZ4X. Subaru belooft ook een zeer stijve carrosserie. In het geval van een aanrijding absorbeert de structuur die het gewicht naar de verschillende carrosseriegeraamtes overbrengt efficiënt de botsenergie. Dat beschermt niet alleen de inzittenden van de auto, maar beschermt eveneens de hoog-voltagecomponenten in de BEV.
Zonnepanelen in het dak
Het ligt in de lijn der verwachting dat ook Subaru zonnepanelen in het dak (solar roof) van de auto zal aanbieden. Het past in ieder geval uitstekend bij de Latijnse naam, want ‘sol’ staat voor zon. Dankzij deze zonnepanelen kan de Solterra zonne-energie opslaan in de batterij. Bovendien zijn de zonnepalen altijd actief, met of zonder ingeschakeld contact. Het solar roof-daksysteem moet op jaarbasis genoeg energie opwekken om 1.800 kilometer te rijden.
lasuna generic – himcolin online himcolin pills