Dit gebeurt er als een forse lithium-ion accu explodeert
Spectaculaire explosie bij NASA
Ooit een lithium-ion accupakket zien exploderen? In het Jet Propulsion Laboratory van het Amerikaanse NASA vond onlangs een explosie van zo’n lithium-ion accu plaats met spectaculaire beelden tot gevolg.
RoboSimian
Hoe groter de batterij, hoe groter de explosie. Dat is waarom explosies van een smartphone met lithium-ion batterij nog altijd vrij bescheiden, maar zeker niet ongevaarlijk zijn. Bij de NASA explodeerde een lithium-ion accupakket bestaande uit 96 accucellen, vandaar de grote kracht van de explosie. Het accupakket zat in een aapachtige robot genaamd RoboSimian waarvan niets is overgebleven door de kracht van de ontploffing.
Ontploffing in beeld (bron: NASA)
Hoge energiedichtheid
Ja, naast smartphones maken ook diverse autofabrikanten gebruik van lithium-ion accu’s. Die zijn echter dermate goed beveiligd dat het risico op een ontploffing nagenoeg nihil is. De accucellen zijn verpakt in een beschermende behuizing met een slimme temperatuurregeling.
Juiste temperatuur
De juiste temperatuur is essentieel voor een lithium-ion accu. De accu verliest namelijk op den duur aan capaciteit, ook al wordt de accu niet gebruikt. Vooral bij hogere temperaturen is het verlies extra groot. Deze afname aan capaciteit komt door chemisch verval van de gebruikte zuren, metalen en andere materialen. Een lithium-ion accu’s heeft echter ook een groot voordeel: een extreem hoge energiedichtheid.
Hoe werkt lithium-ion?
Een lithium-ion accu heeft een positief geladen kant (anode) en een negatief geladen kant (cathode). De boel wordt gescheiden door een vloeibare elektrolyt die zeer vlambaar is. Bij het opladen van de batterij stromen ionen van de positieve naar de negatieve kant tot maximale spanning is bereikt.
Nog geen reacties