Bij wie laad jij de elektrische auto op?
In deze lastige economische tijd is het kiezen van de meest voordelige laadpuntaanbieder voor je elektrische auto geen overbodige luxe. Daarom zette zelfstandig EV-consultant Roelof Reineman de prijzen van de grootste aanbieders van oplaadpunten in Nederland op een rij. Een onmisbaar overzicht voor de elektrisch rijder.
Elektrisch opladen
Wie de elektrische auto wil opladen bij een openbare oplaadpaal, moet sinds 1 januari 2013 overal betalen. Er is keuze uit diverse aanbieders, maar welke is nu de beste keus? Roelof Reineman zette er vier op een rij: Nuon, Essent, The New Motion en de ANWB. De meeste aanbieders presenteren hun kosten per kWh. Om inzicht te geven hoeveel kilometer je kan rijden per kWh, maakte Reineman een handig overzicht. Hierbij is hij uitgegaan van een 25 kWh accupakket en een gemiddelde maximale actieradius van 100 km. Nederlanders rijden volgens Reineman gemiddeld 12.000 km per jaar, gelijk aan een stroomverbruik van 300 kWh.
Nuon
Nuon biedt alleen de mogelijkheid om op te laden bij standaard oplaadpunt. Het basis-abonnement is gratis, de oplaadkosten zijn 0,28 eurocent/kWh. Wie veel kilometers maakt, is voordeliger uit met het business-abonnement van 89,95 euro per maand. De oplaadkosten zijn dan gratis. Dit abonnement is echter pas interessant voor elektro-rijders die meer dan 1.200 kilometer per maand rijden.
Essent
Wie voor Essent kiest, kiest voor snelladen. Het abonnement ‘Soms’ heeft geen vaste kosten en per kWh betalen elektrisch rijders 0,28 eurocent. Wie veel kilometers maakt kiest voor de variant ‘Vaak’, met een basisbedrag van 2,50 euro per maand en betalen per kWh 0,25 eurocent.
The New Motion
The New Motion presenteert de oplaadkosten op basis van een tarief per minuut. De mobiliteitsprovider uit Amsterdam maakt bovendien onderscheid tussen normaal laden en snelladen. Wie voor het Basisabonnement kiest, kan alleen bij standaard laadpunten opladen en betaalt geen maandelijkse vaste lasten. Omgerekend komt dat neer op 0,28 eurocent / kWh (1,02 euro per uur).
Wie ook wil snelladen, kiest voor de upgrade ‘Basis en Snel’, de maandelijkse kosten bedragen 8,47 euro en de oplaadkosten per snellaadbeurt zijn 5,08 euro voor 10 minuten, € 8,13 voor 30 minuten.Voor een kWh bij een standaard laadpunt rekent de abonnee de kosten af die ook gelden voor het basis-abonnement.
ANWB
De ANWB verrekent de oplaadkosten ook per uur. De organisatie biedt één abonnement met een maandelijkse fee van 7,50 euro. ANWB heeft eigen snelladers, opladen kost daar circa 8 eur0 per uur, omgerekend 0,27 euro / kWh.
Advies
In een handige tabel is te zien wat de kWh-kosten zijn per aanbieder. Wie maandelijks meer dan 1.200 kilometer rijdt, (gemiddeld 5 km per dag) is het voordeligst uit met Nuon Business. De prijzen van de overige aanbieders zijn redelijk gelijk. Als je al stroom van Nuon of Essent afneemt, is het natuurlijk handig om voor die aanbieder te kiezen om het papierwerk te minimaliseren.
Wij zijn benieuwd wie er van plan is om over te stappen en welke aanbieder je voorkeur heeft.
Nog geen reacties