achtergrondafbeelding

Autozoeker

Renault

Bekijk alle Renault modellen Bekijk al het Renault nieuws

Renault geschiedenis


Autofabrikant Renault is in 1899 opgericht door de drie broers Renault. Zij zagen het nut van autosport en ondanks dat Marcel Renault omkwam in de race Parijs-Madrid, bleef Renault actief in de racerij. Het merk won in 1906 de eerste Grand Prix en halverwege 1977 introduceerde het de turbomotor in de Formule 1.

De Renault-fabriek in Parijs werd tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest. Vanwege allerlei politieke complicaties werd Renault kort na de Tweede Wereldoorlog een staatsbedrijf. De Renault 4CV verscheen als eerste nieuwe auto na de oorlog en werd een groot succes, net als zijn opvolgers, de Dauphine en de 4. De Renault 16, de eerste auto met een hatchback, werd in 1966 verkozen tot Auto van het Jaar. De Renault Espace van 1984 was een van de eerste MPV's, of ruimteauto's zoals we toen zeiden.

In 1996 werd Renault geprivatiseerd en in 1999 werd de alliantie met Nissan gestart. Al sinds eind jaren zestig werkte Renault samen met Dacia en in 1999 verwierf het een meerderheidsbelang in het Roemeense merk. Sinds 2000 heeft Renault ook een meerderheidsbelang in de autodivisie van het Koreaanse Samsung. Sinds 2010 werkt Renault samen met Daimler: de merken wisselen motoren uit en werken samen in Smart.

Wil je een Renault Occasion aanschaffen? Neem dan eens een kijkje op de website van ViaBovag!