achtergrondafbeelding

Autozoeker

Bmw X5

De BMW X5 is zo’n beetje de uitvinder van de Sports Utility Vehicle, kortweg de SUV. Hij zit al sinds 1999 in het leveringsprogramma van BMW.

BMW X5

De eerste generatie BMW X5 verscheen in 1999 op de markt en had de interne codenaam E35. De BMW X5 veroorzaakte een trend in autoland, want het was een van de eerste SUV's. Andere pioniers zijn de Mercedes-Benz M-Klasse en Lexus RX. Diverse andere fabrikanten stapten daarna ook in het luxere SUV-segment omdat de X5 een ongekend groot succesnummer was. De tweede generatie BMW X5 arriveerde in 2006 en bleef tot 2013 leverbaar. De derde generatie BMW X5 werd gebouwd van 2014 tot 2018. In 2018 stelde BMW de vierde generatie X5 voor. BMW produceert de X5 in Spartanburg, gelegen in South Carolina.

Concurrenten

Verschillende concurrenten van de BMW X5 hebben we al genoemd. Denk aan de Lexus RX. Andere tegenhangers zijn de Volkswagen Touareg, Volvo XC90, Mercedes-Benz GLE, Audi Q7 en Jeep Grand Cherokee. Van de BMW X5 levert BMW overigens ook een coupévariant. Die heeft de naam X6.

Motoren

BMW levert de X5 met diverse diesel- en benzinemotoren. Als een X5 vierwielaandrijving heeft dan kun je zien aan de naam xDrive. Een versie zónder vierwielaandrijving heeft de toevoeging sDrive. Van de BMW X5 levert de Duitse autobouwer ook supersportieve versies, ontwikkeld met hulp van BMW M. Een typisch voorbeeld is de BMW X5 M.

Bmw X5 generaties