achtergrondafbeelding

Autozoeker

Bmw X1

In 2009 breidde BMW het modellenaanbod uit met de X1, een compacte SUV die het instapmodel voor het merk vormde wat de SUV-modellen betreft. Ondanks het nummer in de typeaanduiding was de auto niet gebaseerd op de 1 Serie, maar deelde hij zijn basis met de 3 Serie.

Voorwielaandrijving
In 2015 was het tijd voor opvolging en verscheen de tweede generatie op de markt. Deze keer deelde de auto zijn platform met de later verschenen Mini Countryman en BMW X2. Daarmee is de X1 voortaan in principe voorwielaangedreven, maar vierwielaandrijving is natuurlijk ook leverbaar. In 2022 kwam de derde generatie BMW X1 op de markt, een evolutie van de tweede generatie.

Nederlandse auto
De tweede generatie BMW X1 werd ook in Nederland geproduceerd, bij Nedcar in Born. Om te vieren dat de X1 ‘Nederlands’ was geworden, introduceerde BMW Nederland daarom een Oranje Edition voor de auto. Naast de extra aankleding die hoe dan ook bij de Oranje Edition hoort, is dat model ook te bestellen met een (donker)oranje lakkleur. De derde generatie BMW X1 wordt niet meer in Nederland geproduceerd, maar is wel weer leverbaar in het oranje.

Volledig elektrisch
De derde generatie is ook leverbaar met volledig elektrische aandrijving. Dat model wordt als iX1 als afzonderlijk model gepositioneerd, maar afgezien van de aandrijving gaat het om dezelfde auto. Ook visueel is nauwelijks te zien dat het om de elektrische versie gaat. Blauwe exterieuraccenten zijn samen met het iX3-logo achterop de enige aanwijzing.

Bmw X1 generaties