achtergrondafbeelding

Autozoeker

Toyota Prius

De allereerste Toyota Prius kwam in 1997 op de markt. Het was een compacte sedan met – destijds best bijzonder – een hybride aandrijflijn. Dit model werd alleen op de Japanse markt geleverd en was destijds de allereerste benzine-elektrisch aangedreven auto in massaproductie. De auto was relatief populair via de grijze import in verschillende andere landen, reden genoeg om het model vanaf 2000 na een milde facelift ook officieel buiten Japan te leveren. De verkopen kwamen niet overal even vlot op gang, maar uiteindelijk wist de Toyota Prius aan populariteit te winnen.

Doorbraak voor Toyota Prius
De echte doorbraak kwam met de tweede generatie uit 2003, die als eerste de huidige liftbackcarrosserievorm met hoge achterkant aannam. De Prius wist op de meeste markten goede verkopen neer te zetten en groeide – terecht of niet – uit tot het symbool van zuinig rijden. Al met al niet vreemd dat de opvolgende generaties evoluties waren van het model uit 2003.

Toyota Prius Plug-in
Hoewel er eerder al wel kleine testvloten rondreden, wordt de Prius sinds 2012 ook officieel geleverd als plug-in hybride, naast de reguliere hybrideversie. Sinds de introductie van de huidige generatie Prius in 2015 wordt de plug-invariant meer als een model op zich gepresenteerd. De auto heeft een afwijkende voor- en achterkant ten opzichte van de reguliere hybrideversie en in Japan en de VS krijgt de plug-in hybride zelfs een eigen typenaam: respectievelijk Prius PHV en Prius Prime.

Toyota Prius wordt anders
In 2023 kwam de vijfde generatie Toyota Prius op de markt, een in meerdere opzichten volledig nieuw model. Nu hybridetechniek op zichzelf niets nieuws meer is, moet de Toyota Prius zich op een andere manier onderscheiden van de masse. De focus ligt nu vooral op rijplezier en een aansprekend design. Vooral dat laatste is natuurlijk subjectief, maar het resultaat is hoe dan ook een Toyota Prius die voor het eerst ook veel autoliefhebbers weet aan te spreken. In Nederland wordt de nieuwe Prius alleen nog geleverd als plug-in hybride.

Toyota Prius generaties