achtergrondafbeelding

Autozoeker

Toyota Rav4

De Toyota RAV4 wordt wel gezien als de eerste ‘compacte crossover SUV’ voor de Europese en Japanse markt. De eerste generatie verscheen in 1994 als nieuw model in de Toyota-line-up. Het vlot gelijnde jeepje stond indien gewenst ook zijn mannetje in het terrein en was leverbaar met drie- en vijfdeurscategorie. Die eerste was er ook als halfcabriolet met sofftop. De RAV4 was een hit, zeker in de VS wist het model veel kopers voor zich te winnen.

Groeien
Over de jaren en modelgeneraties heen evolueerde de RAV4 naar een wat groter, iets luxer en vooral meer op weggebruik gericht model, maar de offroadeigenschappen heeft hij nog altijd niet helemaal achter zicht gelaten. Inmiddels zijn we aanbeland bij de vijfde generatie, die sinds eind 2018 in de showrooms is te vinden.

Elektrisch
Tegenwoordig moet de RAV4 het doen met hybrideuitvoeringen, maar de allereerste generatie was er ook al met volledig elektrische aandrijflijn. Deze uitvoering werd van 1997 tot en met 2003 geproduceerd voor wagenparklease en werd in 2002 slechts zeven maanden lang ook aan particulieren aangeboden. Met bijna 1.500 exemplaren gingen veruit de meeste naar Californië, waarvan er nog een paar honderd nog steeds rond zouden rijden.

Toyota Rav4 generaties