achtergrondafbeelding

Autozoeker

Peugeot Rifter

In 1996 presenteerden Citroën en Peugeot respectievelijk de Berlingo en Partner. De Berlingo volgde de populaire C15 op, de Parnter (met enige jaren tussentijd) de besteluitvoering van de 305. Nieuw was dat er van de bestelbus ook een serieuze personenuitvoering verscheen: de Berlingo Multispace. Daarmee was de auto de uitvinder van de zogenaamde ludospace-MPV: een gezinswagen op basis van een bestelbus. Een paar jaar later haakte Renault op deze nieuwe carrosserievorm in met de Kangoo en nog veel meer merken zouden volgen.

Succesformule
Zoals de snelle groei van het aantal concurrenten al aangeeft was de eerste Berlingo/Partner een succes. De ondernemer had in de auto een compacte en relatief luxe bestelwagen, terwijl gezinnen een zeer praktische familiewagen voor de deur konden zetten. In 2008 verscheen de tweede generatie. Tegenwoordig mag het MPV-segment dan in populariteit afnemen, dat weerhield PSA er niet van om in 2018 een derde generatie Berlingo/Partner te presenteren. Hierbij wordt de personenuitvoering van de Partner omgedoopt tot Rifter. Deze keer is ook Opel onderdeel van de samenwerking en wordt de auto ook geleverd als de nieuwe Combo. Later sloot ook Toyota zich bij de samenwerking aan. Dat levert de auto als de ProAce City.

Elektrisch
Na een eenmalige serie van 250 stuks voor de Franse post presenteerde Citroën in 2013 een elektrische versie van de Berlingo voor in het gewone modellenaanbod. Eerst alleen voor de besteluitvoering, maar vanaf 2017 kon ook de personenversie met volledig elektrische aandrijflijn worden besteld. Hetzelfde gold voor de Peugeot Partner. Van de eerste generatie Berlingo bestond echter ook al een volledig elektrische uitvoering, eveneens van oorsprong ontwikkeld voor de Franse post en gebouwd in een beperkte oplage. Sinds 2021 is ook het huidige model leverbaar met volledig elektrische aandrijving. Sinds 2022 is dat zelfs de enige leverbare motorvariant.

Peugeot Rifter generaties