achtergrondafbeelding

Autozoeker

Mitsubishi Outlander

De eerste generatie Mitsubishi Outlander zag in 2001 het levenslicht. De auto moest de voordelen van een SUV combineren met die van een gewone personenauto. Oftewel: hoge bodemvrijheid en vierwielaandrijving, maar ook een bescheiden verbruik en afmetingen. De auto bleek het goed te doen in de verkopen en bleef tot en met 2008 in de verkooplijsten staan.

Groter
Toch werd de tweede generatie al in 2006 op de markt gebracht. Omdat het nieuwe model echter een stuk groter was, konden beide modellen prima nog even naast elkaar blijven bestaan. Nieuw was dat de auto er nu ook als zevenzitter was. Vooral in thuisland Japan bood de auto daarmee een groot voordeel: de auto was nog steeds compacter dan de meeste andere zevenzitters en viel daarmee in een gunstiger belastingtarief.

Niet aan te slepen
In 2013 verscheen de derde en huidige generatie. Een belangrijke nieuwe uitvoering, zeker voor Nederland, was de PHEV. Daarmee viel de auto destijds in een gunstig bijtellingstarief voor leaserijders. Ondanks het commentaar op het uiterlijk van de auto (het stoere was er wel vanaf) was de auto vrijwel letterlijk niet aan te slepen. Inmiddels zijn we een grondige facelift verder en zijn de zakelijke bijtellingsvoordelen komen te vervallen, maar de oorspronkelijke voordelen van het model blijven uiteraard behouden.

(Geen) vertrek
Hoe anders staan de zaken er jaren later voor. Wegens tegenvallende verkopen leek het erop dat Mitsubishi volledig uit Europa zou vertrekken. Dat blijkt toch niet zo te zijn, maar het modellenaanbod wordt wel flink ingeperkt. Als onderdeel van dat plan is de Outlander sinds 2021 niet meer leverbaar.

Mitsubishi Outlander generaties