achtergrondafbeelding

Autozoeker

Mitsubishi Eclipse cross

De naam Eclipse is een bekende bij Mitsubishi. Jarenlang hoorde de naam bij een vooral in de VS erg populaire coupé/cabriolet. Een betaalbare sportwagen waarvan er tussen 1989 en 2012 maar liefst 1,4 exemplaren zijn verkocht, verdeeld over vier generaties. In 2017 verscheen de Eclipse Cross. Is dat een hoog-op-de-poten sportcoupé? In het tijdperk van crossovers zou het zomaar kunnen, maar nee: de Eclipse Cross is gewoon een relatief compact SUV-model.

Geen navigatie?
De naam van de auto is echter duidelijk een verwijzing naar de eerste sportcoupés en ook met zijn coupéachtige lijnen zou de Eclipse Cross aan zijn naamgevers moeten doen denken. De Eclipse Cross vult het gat tussen de kleinere ASX en grotere Outlander. Opvallend: Mitsubishi levert de auto nadrukkelijk niet met geïntegreerde navigatie. Dat kan volgens het merk namelijk beter via de telefoon, die altijd up-to-date is.

Zonsverduistering
Behalve een verwijzing naar eerdere modellen betekent de naam Eclipse ook gewoon ‘verduistering’. Ook met dat gegeven wordt iets gedaan. De dieprode presentatiekleur van de auto is namelijk geïnspireerd op de schittering van een volledige zonsverduistering, aldus Mitsubishi. Verder werd de auto voor Amerika onthuld op de dag van de zonsverduistering van 21 augustus en sponsorde Mitsubishi de ABC-uitzending over doe verduistering.

Plug-in hybride
In 2021 onderging de Eclipse Cross een facelfit. Het kenmerkende uiterlijk werd vooral aan de achterzijde iets minder uitgesproken, maar vooral het motorenaanbod ging op de schop. De 1.5-liter viercilinder benzinemotor maakt namelijk plaats voor een plug-in hybride aandrijflijn.

Mitsubishi Eclipse cross generaties