achtergrondafbeelding

Autozoeker

Volkswagen Passat

De Volkswagen Passat is een model dat al lange tijd onderdeel is van het modellenaanbod van het merk. De eerste generatie kwam in 1972 op de markt en daarmee is de modelnaam ouder dan de Golf. Het eerste model was leverbaar in vele carrosserievarianten. Een drie- of vijfdeurs hatchback, een twee- of vierdeurs fastback en als vijfdeurs stationwagen. De Passat volgde zowel de Type 3, Type 4 als K70 op en daarmee bood Volkswagen voor het eerst sinds lange tijd weer een echt nieuwe gezinswagen.

Volkswagen Passat varianten
Verdeeld over acht officiële modelgeneraties (enkele ingrijpende facelifts werden officieel als nieuwe generatie gezien) is de Volkswagen Passat geëvolueerd van gezinswagen naar steeds meer een zakensedan of -stationwagen. Ook het aantal carrosserievarianten veranderde. Met generatie B2 werd een traditionele sedanversie toegevoegd. Met de komst van generatie B3 in 1988 verviel de liftbackvariant, waarna lange tijd alleen de sedan en stationwagen overbleven. Hier kwam in 2008 verandering in, toen ook de nauw verwante Volkswagen Passat CC op de markt kwam.

Volkswagen Passat alleen nog als Variant
De Volkswagen Passat CC werd een model op zich en de in 2014 verschenen achtste modelgeneratie was er wederom alleen als sedan en stationwagen. De Volkswagen Passat schoof ook meer dan ooit op van gezinswagen naar zakenauto, maar volgens Volkswagen is de Passat wel ‘een premium auto zonder premium prijs’. Begin 2022 werd de sedanversie uit het Nederlandse aanbod gehaald vanwege tegenvallende verkopen, maar de Volkswagen Passat Variant bleef wel populair. Zij het in mindere mate speelde deze trend ook in het buitenland. Daarom besloot Volkswagen om de negende generatie Volkswagen Passat, die eind 2023 op de markt kwam, alleen nog te leveren als Variant. Bovendien wordt de rol van Volkswagen Passat sedan sinds datzelfde jaar overgenomen door de volledig elektrische Volkswagen ID.7.

Passat NMS
De Volkswagen Passat is al vanaf de eerste generatie ook in de VS geleverd. In 2011 kwam hier in zekere zin verandering in. In Noord Amerika (en China, voor de volledigheid) leverde Volkswagen voortaan een eigen marktspecifiek model, intern aangeduid als de Volkswagen Passat NMS (New Midsize Sedan). Deze Volkswagen Passat is er alleen als sedan en is groter dan het Europese ‘wereldwijde’ model. Onderhuids deelt de ‘Volkswagen Passat NMS’ wel techniek met het Europese model, maar de auto is verder een op zichzelf staande ontwikkeling.

Volkswagen Passat generaties