achtergrondafbeelding

Autozoeker

Volkswagen Passat

De Passat is een model dat al lange tijd onderdeel is van het modellenaanbod van Volkswagen. De eerste generatie kwam in 1972 op de markt en daarmee is de modelnaam ouder dan de Golf. Het eerste model was leverbaar in vele carrosserievarianten. Een drie- of vijfdeurs hatchback, een twee- of vierdeurs fastback en als vijfdeurs stationwagen. De Passat volgde zowel de Type 3, Type 4 als K70 op en daarmee bood Volkswagen voor het eerst sinds lange tijd weer een echt nieuwe gezinswagen.

Varianten
Verdeeld over acht officiële modelgeneraties (enkele ingrijpende facelifts werden officieel als nieuwe generatie gezien) is de Passat geëvolueerd van gezinswagen naar steeds meer een zakensedan of -stationwagen. Ook het aantal carrosserievarianten veranderde. Met generatie B2 werd een traditionele sedanversie toegevoegd. Met de komst van generatie B3 in 1988 verviel de liftbackvariant, waarna lange tijd alleen de sedan en stationwagen overbleven. Hier kwam in 2008 verandering in, toen ook de nauw verwante Passat CC op de markt kwam.

Premium?
In 2015 verscheen de huidige generatie. Nu de CC als model op zich werd gepositioneerd (en inmiddels is vervangen door de Arteon) is de Passat er wederom alleen als sedan en stationwagen. Met het huidige model schuift de Passat meer dan ooit op van gezinswagen naar zakenauto, maar volgens Volkswagen is de Passat wel ‘een premium auto zonder premium prijs’. In 2019 onderging de Passat een facelift en dat is het model dat nu in de showrooms staat. Begin 2022 werd de sedanversie uit het Nederlandse aanbod gehaald.

Passat NMS
De Passat is al vanaf de eerste generatie ook in de VS geleverd. In 2011 kwam hier in zekere zin verandering in. In Noord Amerika (en China, voor de volledigheid) leverde Volkswagen voortaan een eigen marktspecifiek model, intern aangeduid als de Passat NMS (New Midsize Sedan). Deze Passat is er alleen als sedan en is groter dan het Europese ‘wereldwijde’ model. Onderhuids deelt de ‘Passat NMS’ wel techniek met het Europese model, maar de auto is verder een op zichzelf staande ontwikkeling.

Volkswagen Passat generaties