achtergrondafbeelding

Autozoeker

Suzuki Across

In 2020 introduceerde Suzuki in zekere zin een bijzonder model: de Across. Het bijzondere is dat het eigenlijk een Toyota RAV4 is. Dat zit zo. Om aan de gemiddelde uitstoot van het modellenaanbod omlaag te krijgen, had Suzuki een hybride nodig. Zelf ontwikkelen is duur, dus zocht het merk een samenwerking met Toyota. Dat heeft sinds 2019 een aandeel van bijna 5% in Suzuki.

Alleen hybrides
Vooralsnog zijn er twee Toyota-modellen die ook als Suzuki leverbaar zijn. Dat zijn de Swace en deze Across. Die eerste is een Toyota Corolla. Het zal geen verrassing zijn dat Suzuki van beide alleen hybride-uitvoeringen gaat leveren. Bij de Swace/Corolla gaat het om een reguliere hybride, bij de Across/RAV4 om een plug-in hybride.

Meer samenwerkingen
Beide merken werken overigens met meer modellen samen. Sinds 2019 levert Toyota de Suzuki Baleno in een aantal Aziatische en Afrikaanse landen als de Toyota Glanza of Starlet. Ook introduceerde Toyota in 2020 een nieuwe Urban Cruiser, op basis van de (hier niet leverbare) Suzuki Vitara Brezza.

Suzuki Across generaties