achtergrondafbeelding

Autozoeker

Smart Fortwo cabrio

De geschiedenis van de Smart Fortwo valt samen met de merkgeschiedenis in zijn algemeen, zoals is te lezen op de merkpagina in deze autozoeker. Daarom hier op de modelpagina speciale aandacht voor enkele opvallende modellen uit de geschiedenis van de Fortwo.

Crossblade
Een knotsgekke limited edition uit 2002. De Crossblade is een soort roadsterversie van de auto. Dak en voorruit zijn volledig verdwenen en in plaats van deuren zitten er slechts noodzakelijke verstevigingsbalken. Ook het standaard bumperwerk was gewijzigd. In de 740 kilogram zware Crossblade leverde het 599 cc-motortje dankzij Brabus 71 pk.

Fortwo K
Aan de Smart Fortwo K is op het eerste gezicht niets bijzonders te zien. Deze in 2001 voor de Japanse markt geïntroduceerde uitvoering is echter aan de achterkant voorzien van net even smallere spatborden en spoorbreedte. Daarmee was de auto precies smal genoeg om binnen de Japanse kei car-reguleringen te vallen. Dat levert onder andere belastingvoordelen op. De standaard 599 cc-motor was van zichzelf al klein genoeg om binnen de reguleringen te vallen, dus daar is niets aan gedaan.

Fortwo Brabus
In 2003 introduceerde Smart in samenwerking met Brabus de Fortwo Brabus-uitvoering. Het vermogen van de grootste van de twee leverbare motoren, de 698 cc-motor, werd opgeschroefd tot 75 pk. Dat is niets vergeleken met andere Brabus-modellen, maar meer dan genoeg om een hoop lol te hebben in de Smart. Ook van de latere generaties Fortwo zijn Brabus-uitvoeringen verschenen.

Elektrisch
Na enkele jaren uitvoerig testen ging in 2009 dan eindelijk de volledig elektrische versie van de Fortwo in reguliere productie, onder de naam Fortwo Electric Drive. Toen in 2014 de huidige Fortwo op de markt kwam, duurde het niet lang voordat ook daarvan een elektrische versie verscheen. In 2020 gaat Smart nog een stap verder: dan zijn alle nieuwe Smarts volledig elektrisch aangedreven. Vanaf 1 januari 2019 is dit in Nederland alvast het geval: alle benzineversies staan niet meer in onze prijslijsten.

Smart Fortwo cabrio generaties