achtergrondafbeelding

Autozoeker

Smart Forfour

In 2004 breidde Smart haar modellengamma uit met de Forfour. Zoals die typenaam al aangeeft was de auto het vierpersoons alternatief voor de tweepersoons Fortwo. De Forfour was vormgegeven met dezelfde kenmerken: kleurrijke plastic panelen en een contrasterende veiligheidskooi. Ook van de Forfour verscheen uiteindelijk, in 2005, een Brabus-uitvoering met (iets) opgeschroefd vermogen.

Nederlands tintje
Aan de eerste Forfour zit ook nog een Nederlands tintje. Om productiekosten te besparen was de Forfour onderhuids vrijwel identiek aan de Mitsubishi Colt die een jaar eerder was geïntroduceerd. Zo konden beide modellen van dezelfde productielijn lopen. Waar die productielijn stond? Bij NedCar in het Limburgse Born. Zo is iedere Smart Forfour van de eerste generatie eigenlijk een Nederlandse auto.

Frans tintje
Ook voor de in 2014 geïntroduceerde tweede generatie Forfour zocht men samenwerking. Deze keer deelde de Forfour zijn basis met de Renault Twingo uit hetzelfde jaar. Beide auto’s hadden een uniek concept voor hun segment: de motor achterin en achterwielaandrijving. Daarnaast was de Forfour nu meer dan ooit de vierdeursversie van de Forfour. In 2017 verscheen voor het eerst een volledig elektrisch aangedreven variant van de Forfour. Vanaf 2019 is dit zelfs de enige uitvoering die in Nederland besteld kan worden, vanaf 2020 is dat wereldwijd het geval. In 2021 stopte de productie van de Forfour, om plaats te maken voor de in meerdere opzichten gloednieuwe Smart #1.

Smart Forfour generaties