achtergrondafbeelding

Autozoeker

Opel Combo tour

Hoewel de Opel Combo altijd een bestelbusje is geweest, heeft het model in de loop der jaren toch verschillende gedaanten gekend. De eerste generatie verscheen in 1986 en was een driedeurs besteluitvoering van de laatste generatie Kadett, met een achter de voorportieren iets verhoogde carrosserie. Op de meeste markten werd de Combo dan ook als uitvoeringsvariant gepositioneerd en nog niet zozeer als een model op zich.

Corsa-basis
In 1993 verschijnt de tweede generatie Combo. Deze keer is de auto gebaseerd op de in hetzelfde jaar geïntroduceerde tweede generatie Corsa. Opnieuw is de Combo een driedeurs bestelbusje met achter de ‘cabine’ een flink verhoogde en verbrede carrosserie. Ook de derde generatie Combo uit 2001 is gebaseerd op de een jaar eerder geïntroduceerde nieuwe Corsa, maar deze keer neemt de auto wel een andere vorm aan. De ‘cabine’ vormt deze keer één geheel met de hoge carrosserie. Alleen het plaatwerk van de neus van de auto komt nog rechtstreeks overeen met de Corsa.

Rebadgemodel
Vanaf de vierde generatie pakt Opel het anders aan met de Combo. Het in 2011 geïntroduceerde model is een rechtstreekse rebadgevariant van de het jaar ervoor geïntroduceerde Fiat Doblò. Eind 2018 verscheen de huidige generatie op de markt en opnieuw is dat een rebadgemodel. Nu Opel onderdeel is van de PSA-groep is het geen grote verassing dat de Combo deze keer vrijwel identiek is aan de Citroën Berlingo en Peugeot Rifter.

Personenversie
Vanaf de derde generatie is de Opel Combo ook leverbaar in personenuitvoering, onder de naam Combo Tour. Ook het huidige model wordt onder deze naam als vijfzits MPV geleverd, maar nieuw is dat de auto nu ook met zeven zitplaatsen geleverd kan worden. Ook een verlengde uitvoering behoort nu tot de mogelijkheden. Inmiddels is de Combo Tour omgedoopt tot Combo Life en sinds 2021 is er ook een volledig elektrisch aangedreven variant. Sinds 2022 is dat de enig leverbare uitvoering.

Opel Combo tour generaties