achtergrondafbeelding

Autozoeker

Hyundai Ioniq 5

In 2019 presenteerde Hyundai de 45 EV Concept. Dat was een voorbode voor een nieuw, volledig elektrisch model met stijlkenmerken van de Pony die 45 jaar eerder werd geïntroduceerd. Vandaar ook de naam van de conceptcar. In 2020 werd bekend dat het model onder de naam IONIQ 5 vrijwel ongewijzigd in productie zou gaan. Daarmee werd IONIQ, de naam van een al bestaand model, een soort submerk op zich. De productieversie kwam in 2021 op de markt.

IONIQ als nieuw submerk?
Volgens Hyundai is IONIQ een nieuw submerk voor wat luxere volledig elektrische modellen. Net als Genesis van een luxe topmodel uiteindelijk een merk op zich werd. De Hyundai Kona Electric wordt als (relatief) betaalbaar model dus geen onderdeel van de IONIQ-modelserie. Een écht submerk is IONIQ echter niet. Het is meer een overkoepelende modelaanduiding. ‘Hyundai’ blijft onderdeel van de volledige typenaam en je koopt de IONIQ-modellen ook gewoon via de Hyundai-dealer.

De productieversie
De Hyunai IONIQ 5 valt met zijn design in meerdere opzichten op. Niet alleen geeft hij een moderne invulling aan de strakke lijnen van de late jaren ’70, ook is hij een stuk groter dan je op basis van de foto’s zou verwachten. Hij ziet eruit als een vijfdeurs hatchback, maar qua formaat kan je het bijna een compacte SUV noemen. De Hyundai IONIQ 5 wordt gebouwd op het nieuwe E-GMP-platform. Dat platform is vanaf het begin ontwikkeld voor een volledig elektrische aandrijflijn. Een kenmerk voor de toekomstige IONIQ-modellen is de pixelverlichting, maar ook een ver doorgevoerd duurzaamheidsconcept. Niet alleen worden zo veel mogelijk duurzame materialen gebruikt, ook het afwerkingsproces sluit hierop aan. Ook niet onbelangrijk: afhankelijk van de uitrusting bedraagt de actieradius bijna 500 km.

Elektrische hot hatchback: Hyundai IONIQ 5 N
Eind 2023 introduceerde Hyundai een nieuw topmodel voor de Hyundai IONIQ 5: de N. Jazeker, de auto heeft er een echte sportuitvoering bijgekregen. Het is voor het eerst dat Hyundai N, de sportieve afdeling van het merk, een volledig elektrisch model uitbrengt. Het zal echter niet de laatste zijn. De Hyundai ONIQ 5 N is direct te herkennen aan zijn veel sportievere bumperwerk en de toevoeging van een spoiler. Vanbinnen zijn sportieve kuipstoelen te vinden. Dankzij twee elektromotoren beschikt de Hyundai IONIQ 5 N over maar liefst 478 kW (650 pk) en 770 Nm, goed voor een 0-100-sprinttijd van slechts 3,5 seconden. De topsnelheid ligt met 260 km/u aanzienlijk hoger dan de topsnelheid van de reguliere uitvoeringen, die zijn begrensd op 185 km/u. Ook interessant: met geavanceerde geluidseffecten en zelfs gesimuleerde schakelacties zou de Hyundai IONIQ 5 N dezelfde beleving moeten bieden als een sportieve brandstofauto.

Hyundai Ioniq 5 generaties