achtergrondafbeelding

Autozoeker

Hyundai Ioniq 5

In 2019 presenteerde Hyundai de 45 Concept. Dat was een voorbode voor een nieuw, volledig elektrisch model met stijlkenmerken van de Pony die 45 jaar eerder werd geïntroduceerd. In 2020 werd bekend dat het model onder de naam IONIQ 5 vrijwel ongewijzigd in productie zou gaan. Daarmee wordt IONIQ, de naam van een al bestaand model, een soort submerk op zich. De productieversie kwam in 2021 op de markt.

Nieuw submerk?
Volgens Hyundai moet IONIQ een nieuw submerk worden voor wat luxere volledig elektrische modellen. Net als Genesis van een luxe topmodel uiteindelijk een merk op zich werd. Vooralsnog wordt de IONIQ 5 echter als een soort modellijn gevoerd, gewoon te koop via de Hyundai-dealer.

De productieversie
De IONIQ 5 is een soort hoge hatchback die wordt gebouwd op het nieuwe E-GMP-platform. Dat platform is vanaf het begin ontwikkeld voor een volledig elektrische aandrijflijn. Een kenmerk voor de toekomstige IONIQ-modellen is de pixelverlichting, maar ook een ver doorgevoerd duurzaamheidsconcept. Niet alleen worden zo veel mogelijk duurzame materialen gebruikt, ook het afwerkingsproces sluit hierop aan. Ook niet onbelangrijk: afhankelijk van de uitrusting bedraagt de actieradius bijna 500 km.

Hyundai Ioniq 5 generaties