achtergrondafbeelding

Autozoeker

Audi A8

Al sinds de eerste generatie uit 1994 is de A8 Audi’s vlaggenschip. Veel nieuwe technologieën van het merk debuteren in de A8. Zo kan het huidige model zelfstandig filerijden. Ook opvallend: bij een naderende aanrijding aan de zijkant tilt de auto zichzelf aan de betreffende zijde een stukje op, zodat de impact beter over de carrosserie verdeeld kan worden.

Aandrijflijnen
Ondanks alle nieuwe technologie blijft er ook nog een en ander hetzelfde. Zo wordt de huidige A8 net als zijn voorganger alleen geleverd met vierwielaandrijving en een achttrapsautomaat. Het motorenaanbod loopt van een 3.0-liter V6 tot en met de W12 die ook is te vinden in de Bentley Bentayga. Wel is bij die laatste het vermogen voor de A8 teruggeschroefd tot ‘slechts’ 577 pk. Bij de facelift in 2022 kwam de V12 te vervallen en werd het motorenaanbod aan de onderkant aangevuld door een plug-in hybride met V6.

Andere typeaanduiding
Samen met de nieuwe A8 introduceerde Audi ook een nieuwe manier van typeaanduiding. De A- en Q-aanduidingen voor de modellen blijven natuurlijk behouden, net als de naam van de S- en RS-uitvoeringen. De motoren worden voortaan echter anders aangeduid, namelijk per vermogensklasse. Zo heet de instapmotor van de A8 niet meer 3.0 TFSI, maar 50 TFSI.

Audi A8 generaties