AutoRAI.nl, elke dag autonieuws
ZERauto logo

Duurzame deelnemer Dakar Rally

 •  ZER Autotests

Het Spaanse ingenieursbureau Acciona heeft zichzelf een ambitieus doel gesteld: als eerste met een volledig elektrisch aangedreven rallyauto deelnemen aan de Dakar Rally.

Acciona werkt uitsluitend met hernieuwbare energie, bijvoorbeeld opgewerkt met behulp van de zon en wind. Als onderdeel van Acciona’s ‘Sustainability Master Plan 2015’ ontwikkelt het bedrijf duurzame projecten. In 2012 zeilde een team van Acciona bijvoorbeeld rond de wereld, zonder daarbij ook maar één gram CO2-uitstoot. Volgend jaar gaan ze een nieuwe uitdaging aan: deelnemen aan de Dakar Rally in een volledig elektrisch aangedreven auto.

Een team van twintig mensen werkte twee jaar aan de ontwikkeling van de auto waarmee Acciona deelneemt aan de Dakar Rally, de Acciona 100% EcoPowered.

Het resultaat is een auto met een gewicht van 2.550 kg en een actieradius van 350 km. Het grootste gewicht komt van vier accupakketten, die samen 140 kWh leveren. De motor levert 220 kW vermogen en 700 Nm koppel.

Om het gewicht toch nog enigszins te drukken, is de carrosserie vervaardigd uit koolstofvezel, dat relatief licht en uiterst sterk is. De elektromotor weegt slechts 80 kg. Het frame van de auto is vervaardigd uit zogenoemd chromoly (CrMo, chroom-molybdeenstaal), dat 25 procent sterker is dan staal en bovendien lichter. De topsnelheid van de Acciona is gelimiteerd op 150 km/u.

Achter op de koets van de 100% EcoPowered monteerde Acciona zonnepanelen, zodat de accupakketten tijdens het rijden opgeladen kunnen worden. Bovendien is de auto voorzien van een systeem waarmee de accupakketten snel gewisseld kunnen worden.

Nog geen reacties

Reageer

Meer autonieuws