achtergrondafbeelding

Autozoeker

Volvo Xc60

In 2009 stapte Volvo met de XC60 in het segment van de relatief compacte SUV’s. De auto werd in 2007 voorafgegaan door een gelijknamige conceptcar, waarmee het merk ook meteen haar nieuwe designtaal presenteerde. De XC60 bleek een hit: gedurende vrijwel de gehele productieperiode was de auto het bestverkochte model voor Volvo.

Vervanging
In 2017 was de eerste generatie XC60 echter toch op leeftijd geraakt en was het tijd voor vervanging. De tweede generatie volgt de inmiddels nieuwe designtaal van andere Volvo-modellen als de XC90 en V90, waarmee hij ook zijn technische platform deelt. Ook is de XC60 net als de genoemde topmodellen voorzien van technologie voor autonoom rijden.

Polestar
Volvo’s huistuner Polestar bemoeide zich in 2017 ook met de XC60. Anders dan bij de Polestar-uitvoeringen van de S60 en V60 een aantal jaar eerder, is de vermogenstoename bij de XC60 Polestar beperkt: de auto kreeg er 14 pk bij. Daarmee heeft de auto echter nog steeds een vermogen van 421 pk, meer dan de meest directe concurrenten en daarnaast staat de aandrijflijn strakker afgesteld. Ook niet per se voor de hand liggend: de Polestar-uitvoering is gebaseerd op de plug-in hybrideversie.

Volvo Xc60 generaties