achtergrondafbeelding

Autozoeker

Volvo Xc40

De afgelopen tien jaar is het segment van de kleine SUV-achtigen steeds populairder geworden. Volvo heeft dit zogenaamde crossoversegment lange tijd een beetje links laten liggen, maar in 2018 kwam daar verandering in met de introductie van de XC40. De auto wordt gebouwd op een volledig nieuw platform en is dus de allereerste compacte SUV van het Zweedse merk.

Populair
De XC40 blijkt al snel een schot in de roos. Al een paar maanden na introductie besluit Volvo om de productie van de XC40 op te schroeven, om zo aan de vraag te kunnen voldoen. Naast de waardering van klanten wist de XC40 ook de titel van Auto van het Jaar te veroveren.

Lynk & Co
Het nieuw ontwikkelde platform voor de XC40 wordt niet alleen door Volvo zelf gebruikt. Moederbedrijf Geely gebruikt het platform ook voor een van haar andere merken, het in 2016 opgerichte Lynk & Co. De eerste productieauto van dat merk, de in 2017 op de markt gebrachte 01, staat op hetzelfde platform. Sinds 2021 is deze Lynk & Co 01 overigens ook (in licht gefacelifte vorm) officieel in Nederland leverbaar. Over facelifts gesproken, in 2022 onderging ook de Volvo XC40 een facelift, ongeveer een jaar na introductie van de gerelateerde Volvo C40.

Volvo Xc40 generaties