achtergrondafbeelding

Autozoeker

Volvo Ex90

Volvo deed jarenlang goede zaken met de XC90, de grote maar sympathieke SUV van het merk. De eerste generatie was zo populair dat hij zonder al te grote wijzigingen werd verkocht van 2002 tot en met 2014. De in 2015 geïntroduceerde tweede generatie XC90 komt eigenlijk ook nog altijd niet verouderd over. In 2023 kwam de Volvo EX90 op de markt. Het ligt voor de hand om de Volvo EX90 te zien als de opvolger van de XC90, maar zo eenvoudig ligt dat niet. De XC90 blijft voorlopig leverbaar. De Volvo EX90 is daarnaast het volledig elektrisch aangedreven alternatief. Overigens ligt het in de lijn der verwachting dat de Volvo EX90 op de langere termijn wel de opvolger zal zijn van de XC90.

Volvo EX90 is eerste elektrische Volvo
De Volvo EX90 is het eerste Volvo-model dat vanaf het begin als volledig elektrische auto is ontwikkeld. De eerdere Volvo XC40 Recharge is namelijk gebaseerd op de XC40 met brandstofmotor. De Volvo EX90 deelt zijn techniek met de ongeveer gelijktijdig geïntroduceerde Polestar 3. Om vermogen zit je bij de Volvo EX90 niet snel verlegen, want de standaardversie heeft al twee elektromotoren met een vermogen van in totaal 300 kW (408 pk). De krachtiger versie beschikt zelfs over 380 kW (517 pk). Afhankelijk van de uitvoering bedraagt de actieradius 585 km (WLTP). Ook bi-directioneel laden is mogelijk, dus de Volvo EX90 kan ook dienst doen als stroomvoorziening voor iets anders.

Rijsystemen Volvo EX90
Zoals eerder het geval was bij de XC90, zo claimt Volvo nu ook voor de EX90 dat het hun veiligste auto ooit is. De auto zit dan ook boordevol assistentie- en veiligheidssystemen. Dankzij Lidar-technologie, zestien ultrasone sensoren, acht camera’s en vijf radars kan de Volvo EX90 ook in vergaande mate rijtaken van de bestuurder overnemen, al blijft zelf opletten natuurlijk nog altijd nodig. Andere noemenswaardige technologieën zijn de 5G-connectiviteit en het infotainmentsysteem dat draait op Unreal Engine, technologie die ook wordt gebruikt voor videogames.

Volvo Ex90 generaties