achtergrondafbeelding

Autozoeker

Volkswagen Up

In 2011 presenteerde de Volkswagen-groep een nieuwe serie stadsautootjes. In dat segment had het concern de laatste jaren enigszins een bijrol gespeeld, maar dat moest de nieuwe drieling gaan veranderen. Volkswagen en Skoda brachten de auto op de markt als respectievelijk de Up en Citigo, bij SEAT heet de auto Mii. De drie auto’s zijn vrijwel identiek, maar krijgen wel een merkeigen voorkant en achterlichten mee.

Succesnummer
Voor Volkswagen was de Up de opvolger van de Fox, een stadsauto die was ontwikkeld door de Braziliaanse afdeling van het merk in die in Europa bij lange na niet het gehoopte succes wist te behalen. Hoe anders wist de Up te presenteren: samen met broertjes Citigo en Mii staat het model nog altijd hoog in de verkooplijsten en is het model volop te zien op de weg.

Vele varianten
Kort na de onthulling van de auto presenteerde Volkswagen een hele reeks aan uitvoeringen voor de Up, zij het in conceptvorm. Enkele daarvan haalden het productiestadium, zoals de elektrisch aangedreven e-Up, minibestelbusje Cargo-Up en de GT Up droogde op als de Up GTI. Andere conceptversies, met name ideeën voor carrosserievarianten, kwamen echter niet verder dan de conceptfase. De iets ruimere Space Up, de uitbundige Buggy Up en de grotere hybride Up Lite haalden nooit het productiestadium.

Volkswagen Up generaties