achtergrondafbeelding

Autozoeker

Volkswagen Tiguan

In 2007 verscheen de eerste Volkswagen Tiguan, waarmee Volkswagen zich mengde in het toen net groeiende segment van compacte crossover-/SUV-modellen. De naam Tiguan is een samentrekking van ‘tiger’ en ‘iguana’, de Duitse woorden voor ‘tijger’ en ‘leguaan’. De Tiguan bleek een goede zet, want Volkswagen wist er wereldwijd goede verkopen mee neer te zetten.

Volkswagen Tiguan werd groter, vierkanter, sportiever
Na een facelift in 2011 was de eerste generatie Volkswagen Tiguan in 2016 echt aan vervanging toe. Tijd voor een tweede modelgeneratie. De Volkswagen Tiguan groeide iets in afmetingen en waar het eerste model nog vrij rond was, kreeg de nieuwe Volkswagen Tiguan een vrij vierkante koets mee. Ook was er voor het eerst een uitvoering die als sportmodel kan worden gezien: de grootste leverbare benzinemotor was ook te vinden in de Golf GTI.

Met twee man extra in de Volkswagen Tiguan
Met de tweede generatie was de Volkswagen Tiguan ook voor het eerst leverbaar in meer dan één carrosserievariant. De auto was er ook met een iets langere carrosserie en twee extra zitplaatsen. Dit model luistert naar de naam Volkswagen Tiguan Allspace. In sommige landen is deze langere versie het enige Tiguan-model dat er geleverd wordt en in dat geval staat dit model daar als de ‘gewone’ Volkswagen Tiguan in de prijslijsten. In 2020 kwam er specifiek voor de Chinese markt nog een carrosserievariant bij: de Volkswagen Tiguan X. Dat is een soort vijfdeurs coupéversie van de auto.

Derde generatie Volkswagen Tiguan
Begin 2024 werd de derde generatie Volkswagen Tiguan geïntroduceerd. Deze keer is het model vooral een evolutie van de vorige, maar de Volkswagen Tiguan keert wel weer terug naar een meer afgeronde vormgeving. Op technisch vlak zijn er ook geen grote veranderingen, met (al dan niet mild hybrid) benzinemotoren en een plug-in hybrideversie. Er is zelfs nog steeds een dieselmotor leverbaar, maar niet in Nederland. Vooralsnog vervangt de nieuwe modelgeneratie alleen de ‘gewone’ Volkswagen Tiguan. De langere Volkswagen Tiguan Allspace blijft nog even leverbaar naast het nieuwe model. Op langere termijn zal de nieuwe Volkswagen Tiguan ook wel een verlengde variant krijgen.

Volkswagen Tiguan generaties