achtergrondafbeelding

Autozoeker

Renault Twingo

In 1992 maakt Renault het segment van de boodschappenautootjes een stuk vrolijker met de introductie van de Twingo. Het vrolijke karretje was een succesnummer: met slechts twee subtiele facelifts heeft het eerste model het nog tot 2007 volgehouden en wereldwijd zelfs tot en met 2012. Overigens is de naam Twingo een samentrekking van de woorden twist, swing en tango.

Hot hatch
De in 2007 gepresenteerde tweede generatie was in lijn met zijn voorganger: een speels vormgegeven compacte driedeurs hatcback. Wel probeerde Renault met de auto ook een andere kopersgroep aan te spreken, door de Renault Sport-afdeling op de Twingo los te laten. Het resultaat was de 133 pk sterke Twingo RenaultSport 133. Later verscheen ook nog de R.S. Gordini als speciale editie.

Een Twingo, maar dan anders
Voor het huidige, in 2014 geïntroduceerde model heeft Renault het voor de Twingo heel anders aan gepakt. De Twingo is niet langer een driedeursmodel, maar kreeg er voor het eerst een setje deuren bij. De meest opvallende wijziging is dat de motor naar achteren verhuisde, onder de bagageruimte. De auto heeft nu ook een directe tweelingbroer: de Smart Forfour. Sportieve uitvoeringen bleven beperkt tot de semi-sportieve GT-uitvoering, wel is er nu ook een volledig elektrisch aangedreven model.

Renault Twingo generaties