Opel Grandland
De geschiedenis van Opels (op dit moment) grootste SUV gaat terug tot 1991. Toen introduceerde het merk de Opel Frontera, een rebadgevariant van een terreinwagen die wereldwijd beter bekend staat als de Isuzu MU. Na het verschijnen van een tweede generatie in 1998 bleef die modellenlijn tot 2004 in de showrooms staan. In 2006 verscheen opvolging in de vorm van de Opel Antara. Die auto was veel minder nadrukkelijk een terreinwagen en daarmee ook beter geschikt voor alledaags gebruik. Op de Europese markt kreeg de auto er als Chevrolet Captiva een tweelingbroer bij. Net als voorganger Opel Frontera was ook de Opel Antara wereldwijd onder verschillende merk- en typenamen te koop.
Weer wat anders: Opel Grandland
Na opnieuw twee jaar tussentijd werd de Opel Antara in 2017 opgevolgd door de Opel Grandland X. Die doet een aantal zaken anders. Zo wijkt men met het model af van typenamen die eindigen op een a, maar groter nieuws is dat de auto niet langer een General Motors-ontwikkeling is. Na de kleinere Opel Crossland X is de Opel Grandland X een van de eerste resultaten van de toen nieuwe samenwerking tussen Opel en de Franse PSA-groep. Inmiddels is Opel volledig door PSA overgenomen, wat vervolgens weer is opgegaan in het Stellantis-concern. In 2021 onderging de Opel Grandland X een facelift, waarbij de 'X' kwam te vervallen en de auto werd voorzien van het nieuwe Opel Vizor-merkgezicht en een volledig nieuw dashboard.
Volledig nieuwe Opel Grandland
In 2024 verscheen een volledig nieuwe modelgeneratie van de Opel Grandland. Omdat dit model volledig nieuw is, hadden de ontwerpers de ruimte om de Opel Vizor-designtaal volledig door te voeren. Net als bij de veel kleinere Opel Mokka, of de middelgrote Opel Astra. Vanbinnen is de nieuwe Opel Grandland natuurlijk ook weer helemaal bij de tijd. Op gebied van aandrijflijnen biedt de Opel Grandland meer keuze dan ooit: van (mild hybrid) benzinemotoren tot een plug-in hybride-versie en volledig elektrische aandrijflijnen.