achtergrondafbeelding

Autozoeker

Lexus Ux

Ook Lexus speelt in op de groeiende vraag naar compacte crossovers. Dat doet het met de eind 2018 gepresenteerde UX. De auto vult het modellenaanbod van SUV-achtige Lexus-modellen aan de onderkant aan en staat daarmee onder de NX. De auto deelt zijn basis met de C-HR van Toyota. Ondanks de wat hogere carrosserie belooft Lexus het zwaartepunt van de auto laag te hebben gehouden.

Hybride of elektrisch
In Nederland was de Lexus UX aanvankelijk alleen leverbaar als hybride, met 2.0-liter viercilinder benzinemotor en elektrische ondersteuning. In 2020 kwam daar een volledig elektrische uitvoering bij, met een actieradius van ruim 300 kilometer. Buiten Nederland was de UX ook leverbaar zonder enige vorm van elektrische ondersteuning. Dan bevindt zich onder de motorkap alleen de 2.0-liter benzinemotor. Opvallend genoeg kwam deze 'volledig benzine'-versie in 2021 alsnog naar Nederland.

Typisch Japans
Voor het interieur van de UX wordt gebruik gemaakt van enkele typisch Japanse zaken. De belangrijkste daarvan is dat de bekleding wordt vervaardigd aan de hand van de traditionele Japanse quilttechniek. Optioneel is afwerking met een materiaal dat is geïnspireerd op Japans washipapier.

Lexus Ux generaties