achtergrondafbeelding

Autozoeker

Kia Soul

De Kia Soul is een model afkomstig van de Amerikaanse afdeling van het merk. De ontstaansgeschiedenis van het model is opvallend te noemen. Ontwerper Torpey dacht na over een nieuw type auto en kwam naar aanleiding van een documentaire op het idee van een mannetjesvarken met een rugzak op. Het gevolg was een karikaturale schets daarvan en de kracht en het vermogen die dat varken uitstraalde was het beeld dat de auto moest gaan oproepen. Natuurlijk.

Even opstarten…
Het resultaat was de opvallende in 2009 geïntroduceerde eerste generatie Kia Soul. Naar aanleiding van kritieken werd al na één jaar een update doorgevoerd voor de interieur- en rijkwaliteiten van de auto. Na deze rammelende start wist de Soul echter goede verkopen neer te zetten op met name ‘thuismarkt’ Amerika.

Nieuw en elektrisch
In 2013 werd de tweede generatie op de markt gebracht. Dat model zette een flinke stap vooruit in zowel kwaliteit als design. Nieuw sinds 2014 is een volledig elektrisch aangedreven uitvoering van de Soul. Sindsdien is dat ook het enige model van de Soul dat in Nederland geleverd wordt. Eind 2018 werd de derde generatie Soul gepresenteerd, die eind 2019 op de markt kwam. Zonder afbreuk te doen aan de kenmerkende oorspronkelijke vorm van de auto staat er weer een fris model klaar. Uiteraard is er ook van de nieuwe weer een volledig elektrische variant. De naam daarvan wijzigt van Soul EV naar e-Soul. Onder de naam e-Soul Cargo is er ook een besteluitvoering voor grijs kenteken.

Kia Soul generaties