Jeep Wrangler
De Jeep Cherokee mag dan de oudste typenaam zijn in het huidige modelaanbod, de Jeep Wrangler heeft de langste historie. Voor de voorganger van die auto komen we namelijk uit bij de Willys Jeep voor het leger, waarmee het merk ooit begon. De legerjeep werd na de oorlog opgevolgd door de Jeep CJ, de Civilian Jeep. Dat was de eerste Jeep voor ‘de gewone man’. De Jeep CJ verscheen in verschillende generaties, waarvan de Jeep CJ-7 en de daarvan afgeleide Jeep CJ-8 de laatste waren.
De eerste Jeep Wrangler
De Jeep CJ-modellen werden in 1986 vervangen door de eerste generatie Jeep Wrangler, de YJ. De Jeep Wrangler was een vrijwel volledig nieuwe ontwikkeling, maar zeker in uiterlijke zin werd het model dicht bij de Jeep CJ-7 gehouden. Wel was de Wrangler iets meer op comfort en alledaags gebruik gericht, vergeleken met de vrij spartaanse Jeep CJ-modellen. Sinds 2004 is de Jeep Wrangler er ook met verlengde wielbasis, een model dat in 2006 vanaf de JL-generatie werd vervangen door een langere vijfdeursuitvoering. Deze langere uitvoering wordt aangeduid als de Jeep Wrangler Unlimited.
Jeep Wrangler heeft sterk imago
De Jeep Wrangler heeft in de loop der jaren een sterk imago opgebouwd en het model wordt gezien als hét centrale model van het merk, waar de identiteit van Jeep omheen draait. De Jeep Wrangler is dan ook altijd trouw gebleven aan het eerste model. De huidige, eind 2017 gepresenteerde modelgeneratie is wederom een evolutie van zijn voorganger. Nieuw is een pick-up-variant, die vanaf 2019 als Jeep Gladiator in de showroom zal staan. Deze pick-up heeft echter niet de oversteek gemaakt naar de Europese markt, waardoor je voor de Jeep Gladiator bent aangewezen op grijze import.. Bijzondere mijlpaal in de Jeep Wrangler-geschiedenis: sinds 2021 wordt de Wrangler in Nederland alleen nog maar geleverd als plug-in hybride. In 2024 onderging de Jeep Wrangler een subtiele facelift, waarbij vooral het interieur weer helemaal up-to-date werd gebracht.