achtergrondafbeelding

Autozoeker

Jeep Grand cherokee

De allereerste Jeep Grand Cherokee zag in 1992 het levenslicht en was de opvolger van de (Grand) Wagoneer. De Grand Cherokee was het eerste nieuwe Jeep-model sinds de overname van het merk door Chrysler, maar de ontwikkeling van de auto was al begin jaren ’80 begonnen, toen Jeep nog bij AMC hoorde. Om de ontwikkeling te versnellen creëerde AMC een proces dat inmiddels algemeen bekend is als product lifecycle management (PLM) en ook maakte men voor het eerst gebruik van computer aided design.

Tijdlijn
De eerste Grand Cherokee (generatie ZJ) was een luxe SUV, die ondanks dat het uiterlijk anders doet vermoeden iets groter was dan de Wagoneer die hij verving. De Grand Cherokee werd een van de populairste Jeep-modellen en weet dat nog altijd vol te houden. Na een tweede generatie in 1998, een derde in 2004 en een vierde in 2010, maakten we in 2022 kennis met de huidige generatie. Die wordt ook weer officieel in Nederland geleverd, nadat de vorige generatie hier vroegtijdig van de markt verdween. Dankzij plug-in hybridetechniek wordt het huidige model enigszins betaalbaar gehouden.

Trailhawk en Trackhawk
Naast luxe uitvoeringen, wordt ook het terreinrijden natuurlijk niet vergeten. Standaard is de Grand Cherokee al voorzien van allerlei assistentiesystemen voor offroad rijden en de extra stoere Trailhawk-uitvoering voegt daar nog extra aan toe. Sportieve uitvoeringen zijn nog niet aangekondigd, maar van het vorige model waren die er wel. In 2018 verscheen de prettig gestoorde Trackhawk-uitvoering. De 6.2-liter V8 hoest dan maar liefst 707 pk op. Als zo'n uitvoering er van het nieuwe model al komt, zal die niet officieel in Nederland worden geleverd.

Jeep Grand cherokee generaties