achtergrondafbeelding

Autozoeker

Hyundai Kona

In 2017 werd de modellenline-up van Hyundai uitgebreid met een volledig nieuw model. Dat is de Kona, een compacte SUV. Zustermerk Kia levert de ongeveer even grote Stonic, maar beide modellen zijn opvallend genoeg niet gerelateerd. De Kona is voorzien van opvallende opgesplitste lichtunits, waarvan het grootste deel is opgenomen in de zwarte spatbordrand.

Andere namen
De naam Kona is een vernoeming naar een van de westelijke delen van Hawaii. De auto wordt bijna wereldwijd onder deze typenaam geleverd. Een van de weinige uitzonderingen is Portugal, waar de auto Kauai heet, naar een westelijk eiland van Hawaii. De reden voor deze naamswijziging? De naam Kona lijkt erg op het woord ‘cona’, wat in de Portugese straattaal een minder nette benaming is voor een bepaald vrouwelijk lichaamsdeel…

Kona Electric
De Hyundai Kona wordt ook geleverd in een volledig elektrisch aangedreven variant. Afhankelijk van het gekozen accupakket moet die auto zo’n 300 tot 480 kilometer ver komen op een volle acculading. Zo wordt elektrisch rijden voor velen al een stuk bereikbaarder. In 2021 onderging de Kona een facelift.

Tweede generatie Hyundai Kona
In 2023 kwam de tweede generatie van de Hyundai Kona op de markt. Aanvankelijk alleen als mild hybrid en 'gewone' hybride, de Electric werd pas later opgevolgd. De nieuwe Kona is een evolutie van het eerste model, met een letterlijk strakgetrokken design. Wel is de Kona iets groter geworden.

Hyundai Kona generaties