Ford Puma
De naam Puma heeft Ford voor twee auto’s gebruikt. Van oorsprong hoort de naam bij een sportieve, compacte coupé die het merk in 1997 introduceerde. Deze oorspronkelijke Ford Puma werd gebouwd op de technische basis van de Ford Fiesta. Ondanks de lage daklijn van de coupé bood de Ford Puma plaats aan vier personen. Zeker in zijn tijd was de Ford Puma een opvallende verschijning, als een van de eerste modellen met de expressieve New Edge-designtaal. In de vorm van de Ford Racing Puma was er zelfs een echte sportuitvoering, maar dit was een gelimiteerd model dat alleen in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk werd geleverd. De Ford Puma bleef nog tot 2001 in productie, maar kreeg geen opvolger.
Herintroductie Ford Puma
We spoelen door naar 2019. Ford introduceert een volledig nieuwe Puma. Opnieuw is het een opvallend gelijnd model op basis van de Fiesta, maar deze keer gaat het om een SUV-achtige auto. De nieuwe Ford Puma vormt daarmee de kleinste SUV-(achtige) in Fords modellenaanbod. Toch wordt hij boven de grotere, maar meer op praktische eigenschappen gerichte Ford EcoSport gepositioneerd. Ondanks de hogere bouw heeft ook deze nieuwe Ford Puma een echte sportuitvoering: de Ford Puma ST. Met een vermogen van 147 kW (200 pk) was dit model in staat tot serieuze sportieve prestaties. Later kreeg de Ford Puma ST een mild hybrid benzinemotor, waarbij het vermogen werd teruggeschroefd tot een nog steeds vrij krachtige 125 kW (170 pk).
Elektrische Ford Puma
In 2024 onderging de Ford Puma een facelift. Een paar maanden later werd een interessante nieuwe uitvoering aan het aanbod toegevoegd: een volledig elektrische versie van de Ford Puma. Die luistert naar de naam Ford Puma Gen-E. Met een vanafprijs bij introductie van zo’n 35.000 euro en een actieradius van tot 376 km (WLTP) is de Ford Puma Gen-E een interessant aanbod in het relatief betaalbare segment van volledig elektrische auto’s.