achtergrondafbeelding

Autozoeker

Hongqi E hs9

Hongqi is van oudsher een merk van luxe (staats)sedans, maar kan in de huidige tijd natuurlijk ook niet zonder SUV-modellen. In 2020 kwam het merk met een nieuw SUV-vlaggenschip: de E-HS9. Samen met de H9, een sedan, en de HQ9, een zeer luxe busje, vormt de e-HS9 ook het vlaggenschip van het merk op zich. De E-HS9 valt op door de grote, watervalachtige grille die kenmerkend is voor de actuele topmodellen van Hongqi. Volgens sommigen krijgt de auto er zelfs een Rolls-Royce-achtige uitstraling van. Dat wordt nog eens versterkt door de mogelijkheid om de auto met een tweekleurige carrosserie te bestellen.

Hongqi E-HS9 volledig elektrisch
Zoals de ‘E’ in de naam Hongqi E-HS9 al aangeeft, is de auto altijd volledig elektrisch aangedreven. De E-HS9 heeft een 84 of 99 kWh batterijpakket. Bij die grotere batterijvariant horen ook krachtiger elektromotoren: 320 kW (435 pk) of 405 kW (551 pk). Zowel voor- als achterin is een elektromotor geplaatst, met vierwielaandrijving als resultaat. De snelste variant bereikt al in 4,9 seconden de 100 km/u. Belangrijker in de dagelijkse praktijk is dat de actieradius afhankelijk van de uitvoering tot 465 km bedraagt (WLTP).

Hongqi e-HS9 in Europa
Hongqi heeft ook uitbreidingsplannen voor Europa. De E-HS9 speelt daarbij een belangrijke rol, want dat is het eerste model dat hier leverbaar wordt. Dat avontuur begon in 2021 in Noorwegen. Ondanks dat Hongqi, in tegenstelling tot eerdere Chinese merken die naar Europa kwamen, geen prijsvechter is wist de E-HS9 toch best een hoop Noren voor zich te winnen. Eind 2022 breide Hongqi uit naar andere Europese landen, waaronder dus Nederland. Ondanks de hoge prijs zou het merk ook hier zomaar eens kunnen slagen. Hongqi biedt in de E-HS9 namelijk wel ook een zeer rijke uitrusting. Ook de technologie aan boord is geavanceerd, met onder meer navigatie-aanwijzingen die gebruikmaken van augmented reality en assistentiesystemen zoals zelfstandig inparkeren.

Hongqi E hs9 generaties