AutoRAI.nl, elke dag autonieuws
ZERauto logo

VIDEO: Hier komt de meeste lithium vandaan

Lithium is hoofdbestanddeel van lithium-ion accu’s

 •  ZER Autonieuws

Lithium, we zien het nooit, maar lezen er alleen over en plukken er de vruchten van. Lithium is het hoofdbestanddeel van lithium-ion accu’s die je vindt in volledig of deel elektrische auto’s. Maar je vindt lithium ook in de accu van je smartphone, tablet of laptop. Waar komt al dat lithium toch vandaan? In deze video het antwoord.

Chili

Bloomberg bezocht in Chili de Atacama-woestijn: een gebied in de buurt van de Andes: een groot, langgerekt berggebied langs de westkust van Zuid-Amerika met een lengte van ongeveer 7000 kilometer, op sommige plaatsen een breedte van 160 kilometer en een gemiddelde hoogte van circa 4000 meter. In de ‘great void’, zoals het gebied heet, wordt een groot deel van al het lithium op de wereld gewonnen.

“In een accu van een elektrische auto zit zo’n tien tot vijftien kilogram lithium”

Water verdampt

Dankzij de documentaire van Bloomberg leren we dat in de lithium-ion batterij van een smartphone ongeveer één eetlepel lithium wordt verwerkt. In de batterij van een auto gaat het om zo’n tien tot vijftien kilogram. Lithium is te vinden in een zoute, vochtige aardlaag diep onder de grond. De mineralen worden omhoog gepompt en opgeslagen in grote beddingen. Vervolgens zorgt de zon ervoor dat al het water verdampt. Wat er overblijft is onder meer het mineraal lithium. In Chili gaat dat razendsnel, want het land heeft behoorlijk wat zonuren.

Lithium Bloomberg

Limiet op winning van lithium

Het zoutwinningsbedrijf SQM uit Chili gebruikt speciale, hoogwaardige staalsoorten die goed bestand zijn tegen al het zout. Gebruikt het bedrijf normale staalsoorten, dan is het materiaal veel sneller aan vervanging toe. Er is een limiet op de winning van lithium, maar als de vraag naar smartphones en elektrische auto’s wereldwijd steeds verder toeneemt, komt de productie in lithium onder druk te staan.

Benieuwd wat jouw auto nog waard is? Bereken gratis en verkoop binnen 24 uur!

GO!
  • Auto binnen 24 uur verkocht
  • 100% kosteloos
  • Altijd RDW erkende taxatie
Gegevens worden gedeeld met wijkopenautos.nl
Nog geen reacties

Reageer

Meer autonieuws